Whole 30 – LC – nízkosacharidové stravování, jak to vidím po 2 letech

6.6. 2020 (Aktualizováno: 31.10. 2020)Mirka Niké Mokanu396x0 Komentářů

V minulém článku Moje whole30 zápisky jsem se s vámi podělila o to, jak jsem snášela mé první Whole 30 a přechod na low carb – nízkosacharidové stravování. Také v krátkosti to, co to Whole 30 je. Rozhodně si to přečtěte, pokud jste ještě nečetli, jsou to autentické zápisky z mého deníčku 😀 Začíst se můžete tady: Moje whole30 zápisky. Za sebou mám 3x whole a různé přechody. Vymazlila jsem si to. Nasbírala zkušenosti. Dostudovala spoustu věcí a jsem tady, abych popsala, jak to bylo dál.

Vyplatilo se to!

První mé whole30 bylo těžké, čistila jsem se i mentálně, emočně. Po něm jsem přešla na low carb stravování a zůstala v přísném režimu 8 měsíců. Cítila jsem se super, protože jsem neměla výkyvy energie, byla jsem celkově klidnější, vyrovnanější, vrátila se mi síla, ale ne taková, jakou jsem měla tehdy. Jediné, co mě trápilo byla pokožka, byla jsem stále šíleně vysušená a měla jsem docela dost žízeň. Říkala jsem si, že to „neupiju“. Dneska vím, že to bylo díky ne, úplně dobře nastavené stravě. A taky jsem si otestovala, kolik cca sacharidů mám jíst.

Ne, stále nic nevážím, nezapisuji do tabulek a neřeším to. Ale zamakala jsem na pestrosti. Navýšila příjem sacharidů. To si ovšem musíte otestovat na sobě, na co vám tělo reaguje.

Co nevíte z minulého povídání

Co v jsem v předešlém článku nenapsala, že moje zažívání se se stravou, která byla velmi rozdílná od stravy, kterou jsem běžně jedla, pasovalo nějakou dobu. I když se mi to nechce psát veřejně, ale bylo to zkrátka tak. Kolikrát jsem se potkávala na záchodě. Docela mě to prohánělo. Protože má střeva nebyla navyklá na vyšší příjem tuku, který na nízkosacharidkové stravě je nutný. Ale pozor, záleží jaký tuk a kolik potřebujete spálit toho svého. A zase na správné nastavení té stravy.

online kurz živý ve skupině
online a přesto živý kurz

Chtěla bych se samolibě pochválit, protože mám opravdu radost, že tyto otázky a možné zádrhely, na které můžete narazit, jsem ve svém ozdravném programu pořešila. V členské sekci je celá velká záložka důležitých informací. O tucích, sacharidech, bílkovinách, vitamínech a minerálech, hormonech, ale i další a další témata, která jsem zkrátila, vytáhla pro vás to nejdůležitější, co vám pomůže na cestě za super pocitem ze sebe. Být fit po všech stránkách a tím i sexy sami pro sebe, ale i pro okolí. Chcete se konečně cítit, že energie máte dostatek na celý den a ještě vám zbude? Potom tudy prosím: FIT je sexy

Co se dělo dál?

Po 8 měsících docela přísného, striktního držení nízkosacharidové stravy jsem se spustila 😀 Dlabala jsem přílohy, sem tam pečivo, zmrzky apod. Zákony příjmu a výdaje fungují, tak jsem i začala nabírat touček. Žádná tragédie, ale šlo to znát. Také se člověk víc zavodní a natáhne 2-3 kg díky vodě. Ale chtěla jsem si to otestovat.

Přepadala mě únava, ozvalo se ztížené dýchání a bylo mi těžko.

Co ale bylo zásadní, že jsem se začala postupně cítit velice špatně. To, že mi nedělá dobře pečivo jsem věděla z testování, a tak jsem ho i nadále minimalizovala. Když jsem si ho přeci jen dala, křeče v břiše, nafouklé břicho, těžko. Na procházce, při které jsem mluvila a šlapala do kopce jsem zjistila, že se mi opět zhoršila dechová kapacita. Skoro jsem se udusila. A to nechci. Věděla jsem, že se potřebuji co nejdříve vrátit k osvědčené stravě, po které mi je fajn. Vrátila jsem se k LCHF – tedy k mé formě, kde se míra sacharidů mění v závislosti na tom, zda mám náročný den, nebo na co mám chuť.

Mé druhé Whole 30

Svůj druhý restartující program jsem si dala společně s naší skupinou žen, které chtěly taktéž zažít ten pocit lehkosti, pracovat na svém zdravém bříšku z několika hledisek. Jak z výživového a změny stravovacího stylu, tak i z pozice fyzické, psychosomatické a energetické. Učily se své břicho cvičit, naslouchat mu, objevovat emoce a bloky, ty rozpouštět a pomocí cvičení nechat rozproudit energii. To vše ve třech měsících a kroku za krokem.

Tentokrát se u mě nekonaly projevy přechodu na jinou stravu. Už jsem měla vyřešenu i onu závislost na jídle, kterou jsem popisovala v první článku. Šla jsem dál ve zkoumání a nasadila přerušované půsty. Je to úžasná úleva, jíte jen tehdy, když máte hlad. Vyberete si jak dlouhé okno bez jídla hodláte mít. Já vynechávám snídaně. Někdy kolem 11-12 hod. jsem si dala buď ječmen a chlorellu, nebo první jídlo, když už jsem měla hlad.

Energie na rozdávání

Přerušované půsty mě dovedly k neuvěřitelným zásobám energie. Až k takovým, že jsem je musela přestat praktikovat a malinko jsem na stravě přidala. To jsem si tak do 4-5 hodin rána civěla do stropu. Co je ale zajímavé, tak v naprostém klidu a ráno jsem v pohodě vstala a zas fungovala celý den.

I ženy z kurzu si vedly dobře. A já se znovu přesvědčovala o tom, že toto je skvělá restartující cesta. Že nemusí nutně na ní zůstat, ale má své místo, když vám spoustu věcí předtím selhalo.

Tentokrát jsem měla stravu více vyváženou, rozmanitou a bohatou, přidala jsem na tucích, neprovázely mě ani střevní potíže. Vypadalo to, že se mé střevo ozdravilo. Tím, že jsem se zaměřila na pestrost stravy, tak se mi vrátila pružnost do pokožky, měla jsem skvělou sílu na tréninky a tělo se zpevňovalo velmi dobře. Všimla jsem si, že sem se opravdu velmi vyklidnila.

V příštím pokračování vám přinesu, co o programu na 3 měsíce říkají ženy, které jím prošly a zažily na vlastní kůži.

Během programu jsem začala testovat způsob 80:20. Znáte Paretovo pravidlo, prý se dá aplikovat na cokoliv. Tak proč by se nedalo aplikovat na stravu, popřípadě trénink. Z 80% procent jsem jedla stravu nízkosacharidovou a z 20% jsem si dovolila dát něco jiného, a to i z mouky, ale doma připravované.

A ono to šlo. Jen bych to opravdu nedoporučovala v začátcích, ale až po nějaké době, až si budete jisti, že vám to nebude rozhazovat chutě.

Doba korona a mouka ve špíži

První týdny korona krize, kdy většina z nás zůstala doma, jsem se mohla radovat. Měla jsem najednou soustu času pro sebe, i když jsem ladila další program pro lidi, jimž není lhostejné to, jak se cítí a vypadají. Ano, je to stále ten 3 měsíční, ale zas o level propracovanější, lepší, dokonalejší 🙂 Zas se chválím, no ano. Založila jsem skupinu, kde jsem dávala tréninky live zdarma. Můžete se do skupiny připojit. Cesta do ní je tudy: Fit je sexy. Moc ráda vás tam uvidím. Měla jsem více času na pravidelné procházky a cvičení. Najednou jsem měla o 3 cm méně v pase a skákala jsem radostí.

jaké jsou vhodné potraviny
vhodné potraviny při kurzu

Jenže pak jsem se nechala zlákat stravou od přítele. Burgery, pizzy a podobně, sice domácí, ale zanechalo to své stopy. Jednak jsem ony tři centimetry ztratila. Začala jsem se cítit unavená, jak už jsem to znala z dřívějška, věděla jsem, že to má na svědomí lepek a cukr. Začala mi lítat nejen energie, ale i náladovost a trochu výbušnost. Mohla jsem být najednou třaskavá. Dýchání se opět zhoršilo a začala jsem pociťovat alergie, na které jsem v minulém roku skoro zapomněla, že jsem je kdy vůbec někdy měla.

Sečteno a podtrženo. Jdu do toho znovu 😉 Teď je ideální doba. Ještě to stihnu do plavek. Sice ne hned od začátku prázdnit, ale v druhé půlce už to bude zcela určitě velmi znát. Kdybyste se chtěly vydat se mnou, tak pojďte. Dveře jsou stále ještě otevřeny a cesta do nich vede tudy: Fit a sexy nejen do plavek. Čekám na vás uvnitř, bude to skvělá transformační jízda a vy na jejím konci budete krásnější, zdravější, hubenější a spokojenější 😉

Mirka Niké Mokanu
Celostní FIT trenérka, lektorka Školy pánevního dna. "Miluji pohyb, fascinuje mě dokonalost lidského těla i duše, křehkost psychiky a síla, kterou v sobě máme, když vše funguje, tak jak má. A také to, jak vše se vším souvisí. Stále mě baví objevovat, vzdělávat se a nacházet nové kousky skládačky o nás samých.“

5týdenní online kurz + 1 ROK ČLENSKÁ SEKCE

 

Pevný zadek a fit sexy nožky

 

K tomuto kurzu se budeš ráda vracet. Neomrzí se ti a jakmile si budeš cviky procvičeovat znovu a znovu, zjistíš, že se máš neustále kam posouvat. 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů