Denní tip na jídelníček s recepty
K snídani mám obvykle vajíčka na různé variace se zeleninou, ať už čerstvou, nebo dušenou na másle či kysanou. Záleží na co mám chuť.
Jindy si místo snídaně dám zelený ječmen, popřípadě polévku, kokosový jogurt s oříšky apod.
Budete potřebovat:
vajíčka uvařená na tvrdo
zelenina, dle preference
půl avokáda
sůl, pepř, šťávu z citrónu
Vajíčka na tvrdo a salát s avokádovou majonézou
Postup:
Toto je opravdu velmi rychlý recept. Většinou si vše připravím večer a mám to samé k večři i snídani. Skutečně záleží, jak se mi chce a jaké mám chutě.
Vajíčka uvaříte na tvrdo. Mezitím si připravíte salát. Má varianta je ledový salát, paprika červená, okurka.
Vše nakrájet na kousky. Do vyšší nádoby půl avokáda, celé pokud děláte salát pro více členů domácnosti. Zakápnete citrónovou šťávou, přidáte sůl, pepř a malinko vody. Ponorným mixérem rozmixujete na konzistenci majonézy. Smícháte se salátem, popřípadě ještě dochutíte.
Dobrou chuť, je to mňamózní 😉

Budete potřebovat:
zelená paprika 6ks
mletá směs hovězí/vepřové
rajčatová šťáva
česnek
cibule
pepř
sůl
květáková rýže /recept v přílohách/
Tip:
Pokud chcete lehčí variantu, dejte jen jednu lžíci kokosového mléka z plechu a vymixujte do pěny.
Plněné papriky s květákovou rýží
Postup:
Papriky vysemeníme, a naplníme masovou směsí, kterou jsme ochutily pepřem, solí a nadrobno nakrájenou cibulí.
Plněné papriky vyskládáme do zapékací mísy těsně vedle sebe, polijeme olivovým olejem a zalijeme rajčatovou šťávou.
Pečeme do měkka na 200°C cca 35-45 min., až nám rajčatová šťáva krásně zhoustne.
Mezitím si připravíme květákovou rýži.
Budete potřebovat:
1 květák
Tip:
Květákovou rýži podávejte, jak jste zvyklí u té klasické, hodí se jako skvělá příloha k různým masovým směsím či omáčkám. Lze ji ochutit podle potřeby různým kořením (například kari či kurkuma), nebo bylinkami (petrželka, estragon, koriandr, oregano aj.).
Květáková rýže
Postup:
Růžičky květáku rozdrťte ve větším elektrickém sekáčku (food procesoru) na zrníčka velikosti rýže. Nepoužívejte malé násady na tyčový mixér, jinak budete mít z květáku místo rýže spíš kuskus ( i to se ale občas hodí).
Pokud elektrický sekáček nemáte, můžete květák nastrouhat na hrubém struhadle, nebo ho nasekat nadrobno nožem. V obou případech ale počítejte s tím, že budete mít květák po celé kuchyni. 🙂
Zrníčka květáku tepelně upravte, aby změkla a také ztratila svou typickou vůni.
Rozdrcený květák poduste na pánvi pod poklicí. Nepodlévejte ho, pouze osolte a duste ho zakrytý na nízkou teplotu za občasného promíchání 10-15 minut. Pak poklici odkryjte a ještě nechte tak 5 minut vyvařit přebytečnou tekutinu.
Uvařenou květákovou rýži můžete uchovávat v lednici zakrytou 2-3 dny, v mrazáku vydrží i několik měsíců.
Ať chutná ♥
Budete potřebovat:
hovězí maso na polévku a kosti - morkové, žebra /co vás napadne/
kořenová zelenina - mrkev, celer, petržel /pokud máte rádi/
2-3 listy bobkového listu
6-10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
sůl
vejce na tvrdo
avokádo
červená paprika
pórek
cudle z cukety
grusetky
žampiony...
Tip:
Vývary samozřejmě můžete dělat i z drůbeže, osobně mám ráda krutí, ale také z vepříka.
Vývar si dejte i jako klasiku, pěkně po straru, s obraným masem a pokrájenou kořenovou zeleninou. Nebo čistý si odlít do nádoby do mrazáku, kolikrát mě zachránil. Také mějte nějaký neustále v lednici, hodí se třebas ráno na nastartování, nebo když vám je ouvej, tak po malých doušcích popíjet.
Obložený vývar, dle libosti
Postup:
V první řadě potřebujeme vyrobit kvalitní a silný vývar. Osobně vařím v opravdu velkém hrnci a dávám i docela dost kostí a masa. Nemusíte si lámat hlavu jaké maso a kosti, v řeznictví vám dají na výběr určitě. Někdy beru oháňku a morkové kosti, jindy kus žeber, nějakou špaldu z krku apod.
Maso opláchněte, pokud jste skladovali v lednici, klidně ho nechte chvilku na kuchyňské lince vydejchat, dejte do kastrolu, zalijte studenou vodou, přidejte bobkový list, pepř, nové koření a sůl. Zpočátku můžete vařit na vyšším stupni, než se voda lehce zahřeje, poté snížit na minimum /u mě č.2 stupeň/ a dlouze táhnout /nechávám přes noc, připravuji večer, než si jdu lehnout, přidám kořenovou zeleninu, občas táhnu i delší dobu a kořenovou zeleninu přidám až ráno a hotovo je na oběd/.
Cítíte tu sílu a vůni? Skvělé, vývary si fakt zamilujete. Navíc je to super zdroj minerálů, tak mě napadá, že se do vývaru při jeho vzniku může přidat trochu octa, aby se minerály lépe uvolňovaly.
Teď je ta nejjednodušší a nejkreativnější část. Můžete použít jen čistý vývar a na talíř si dodat ten zbytek, dle vašeho uvážení:
Jedno uvařené vejce, půl avokáda, pórek, cibulku, zasmahlé žampiony, papriku, cudle z cukety, pokud už nejste v restart jídelníčku, tak i grusetky /recept najdete v záložce recepty/
Opět je to o tom, že kreativitě se meze nekladou, jen to pak musí být jedlé. Tak dobrou chuť ♥ A napište, jak vám tento obložený vývar chutnal.