Domácí kešu jogurt
Tohle je naprostá bomba! Pro mě určitě a pro vás, jenž vám vyšlo testování na mléčné výrobky špatně, tak hurá do toho. Popřípadě můžete zařadit i během restart programu. Jestli si necháte jogurt takhle bílý, nebo vás napadnou různé variace, tvořivosti se meze nekladou 😉 Dobrou chuť ♥
Budete potřebovat:
2 hrnky kešu (240 g)
3 sušené datle bez pecek (30 g)
1 a 1/4 hrnku vody (250 ml)
šťáva z 1/2 menšího citrónu
20 miliard probiotických kultur
Tip:
Dokuchutit můžete, dle libosti. Maliny, borůvky, ostružiny, jahody, rybíz..., něco málo kvalitní vysokoprocentní čokošky..
Postup:
Začátek je naprosto jednoduchý. Základem je, nesníst si ingredience, než to celé bude hotové. Tedy to bychom měli. Pokud jste odolali, tak dejte do misky kešu + datle + voda = 8 hodin necháte botnat.
Přežilo? Slijte vodu a budeme mixovat. Já dělala dokonce i pouhým tyčákem, tedy v misce od tyčákového kompletu s noži a šlo to, kdo má výkonější mixér, jedině dobře.
Měla by vzniknout hladká hmota, do které přilijeme vodu a šťávu z půl citronu. Znovu promixujte a přisypte probiotické kultury a mixujete do hladka.
Pokud se vám nechce shánět probiotická kultura, tak můžete použít i část kvalitního bílého jogurtu s probiotiky. Ale to kvalitní je rozhodující. Pokud máte intoleranci na mléčné, tak na tento bod zapomeňte 🙂
Směs dejte do misky a misku do další misky s teplou vodou, neměla by být vařicí, abyste nepozabíjeli probiotickou kulturu, ale zas ne studená, budeme dělat líheň pro zdravé potvůrky, tedy někde kolem 40-45°C. Abyste zajistili, že teplo neunikne, zakryjte utěrkou a nechte přírodu, ať koná své, při pokojové teplotě, tedy v tom případě, že nejste otužilci 😀 Ju a minimálně 8 hodin. Jestli se zadařilo, tak blahopřeji, přendejte jogurt do skla, uzavřete a nechejte v lednici vychladit.

Připravovat můžete také ve fermentoru, pokud jej máte. Já mu říkám jogurtovač 🙂 Celý proces se o dost zkrátí.