PULZ GEL BERRY.EN

Pro zdravou kondici kardiovaskulárního systému.

PULZ ZDRAVÉ SRDCE

Složení:

Voda, fruktóza, koncentrát pomeranče, koncentrát citrónu, želírovací prostředky (xanthan, moučka z guarové gumy), extrakt z kůry francouzské pinie (Pinus pinaster Aiton subsp.atlantica), Polygonum cuspidatum extrakt, přírodní pomerančové aroma, vitamín E, vitamín B1, kyselina folová.

Pycnogenol® je zavedená značka od Horphag Research Ltd. Použití tohoto výrobku je chráněno jedním nebo vícero patenty U.S. Patenty #5, 720, 956/#6,372,266 a jinými mezinárodními patenty.

Upozornění: Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Potravinové doplňky by neměly sloužit jako náhrada vyvážené a pestré stravy. Skladujte mimo dosah malých dětí.

Doporučená dávka: 1 sáček s gelem (25 g) denně

Silné srdce a zdravé cévy.

Srdce je symbolem vitality jako žádný jiný orgán lidského těla. Srdeční sval tvoří centrum oběhového systému, který se stará o to, aby bylo naše tělo řádně zásobováno krví, a jejím prostřednictvím zejména kyslíkem a také důležitými živinami. Protože srdce patří k nejdůležitejším orgánům organismu, je jeho zdraví nezbytné. Toto rovněž platí pro cévy. Je všeobecně známo, že vytrvalostní sport srdce a cévy stimuluje, a tím podporuje lepší prokrvení organismu. Na zdravou výživu je třeba klást důraz zejména proto, aby se člověk vyhnul nadváze - jednomu z hlavních rizik onemocnění oběhového systému.

Čím je PULZ™ tak výjimečným?

Berry.En PULZ™ obsahuje Pycnogenol®, což je sloučenina obsahující ve velmi koncentrované formě více než 40 bioavonoidů ze skupiny tzv. proanthocyanidinů s maximálním antioxidačním účinkem. V současné době není známa žádná jiná látka, která by vykazovala tak výrazný antioxidační účinek jako Pycnogenol®. Pokud bychom chtěli jeho antioxidační kapacitu porovnávat s vitaminy, je Pycnogenol® 20x účinnější než vitamin C a dokonce 50x účinnější než vitamin E. Pycnogenol® se skládá současně z malých i velkých molekul bioavonoidů, což mu umožnuje být organismem dokonale využíván. Malé molekuly jsou totiž schopné snadno pronikat tělními buňkami a chránit je zevnitř, zatímco velké molekuly zůstávají v krevním řečišti. Z tohoto důvodu je Pycnogenol® mnohem účinnější než jiné podobné preparáty. Pycnogenol® je efektivním antialergenem, který je schopen pomoci snížit hladinu histaminu, působí jako antioxidant. V současné době není známa žádná jiná látka, která by vykazovala takový výrazný antioxidační úcinek, jako Pycnogenol®. Z hlediska antioxidačního účinku je Pycnogenol® významný především tím, že zneškodňuje mimořádně širokou škálu tzv. volných kyslíkových radikálů.

Co to znamená pro Vás?

Ve výrobku PULZ™ jsou spojeny vysoce účinné a osvědčené látky k podpoře srdce a cév v jednom jediném preparátu: jedná se o formu stravitelného gelu na přírodní bázi s příjemnou ovocnou a mírně trpkou chutí. Pokud pravidelně sportujete, jste vystaveni každodennímu stresu a chcete dbát na zdravou výživu, může tento produkt pozitivně působit na Vaše srdce a cévy. S výrobkem PULZ™ tak můžete navíc přispět přirozeným způsobem k podpoře srdce a oběhového systému. Výkonnostní sportovci mohou díky obsaženým látkám dosáhnout lepší regenerace. Samozřejmě, že je PULZ™ určen i těm, kterým především záleží na jejich zdraví a kteří chtějí zvládnout každodenní výzvy hektického životního stylu.

Potravinový doplněk. Gel s Pycnogenol®, výtažkem z piniové kůry, výtažkem z křídlatky japonské (Polygonum cuspidatum) a vitamíny.

1 balení gelu á 25g (jedna denní porce obsahuje)
75 mg ∆ Pycnogenol® Extrakt z piniové kůry rostoucí ve Francii (Pinus pinaster)
60 mg ∆ Polygonum cuspidatum extrakt (90% Resveratrol)
12 mg|100%Vitamín E
1,1 mg|100%Vitamín B1 (Thiamin)
200µg |100%Kyselina folová

* Tabulka udává přehled DDD - doporučený denní dávka (dle směrnic EU). ∆ denní dávka není určena

PULZ™ od Berry.En zaručeně neobsahuje následující přídavné látky:
  • Konzervační prostředky
  • Barviva Umělé aroma
  • Umělá sladidla
  • Lepek
  • Laktózu
  • Sacharózu
  • Neobsahuje žádné přísady, které obsahují geneticky upravované organismy (GMO) nebo z nich pocházejí, popř. jsou z nich vyrobeny

© Berry.En GmbH & Co. KG •Vyrobené v Německu • Všechna práva vyhrazena.

PYCNOGENOL (zdroj: Pinus maritima)

Pycnogenol je vzácný přírodní extrakt, který se získává z kůry borovice přímořské (Pinus maritima) s hlavní obsahovou látkou - směsí oligomerních proantocyanidinů. Název získal díky unikátním barvám: červená, modrá a purpurová. Tento komplex se nachází v borůvkách, brusinkách, grepech, červeném víně, ořechách a různých druzích ovoce.

Pinus maritima roste v oblasti Biskajského zálivu ve Francii, a to pouze na území o rozloze 4000 čtverečních mil. V lesech s borovicí přímořskou je zakázáno používat jakékoliv pesticidy nebo umělá hnojiva. Jelikož kůra této borovice roste vrstvu po vrstvě více než 30 let, jsou zcela vyloučeny sezónní nebo roční výkyvy ve složení extraktu, jak tomu může být u jiných bylinných preparátů. Extrakce pycnogenolu z kůry borovice je chráněna řadou amerických a francouzských patentů.

V ČEM SPOČÍVÁ TAJEMSTVÍ PYCNOGENOLU?

Pycnogenol je sloučenina obsahující ve velmi koncentrované formě více než 40 bioflavonoidů ze skupiny tzv. proanthocyanidinů s nejvyšším antioxidačním účinkem. V současné době není známa žádná jiná látka, která by vykazovala takový výrazný antioxidační účinek jako Pycnogenol. Pokud bychom chtěli jeho antioxidační kapacitu porovnávat s vitaminy.

Pycnogenol je 20x účinnější než vitamin C a dokonce 50x účinnější než vitamin E. Pycnogenol se skládá současně z malých i velkých molekul bioflavonoidů, což mu umožňuje velkou využitelnost organismem. Malé molekuly jsou totiž schopné snadno pronikat tělními buňkami a zde je uvnitř chránit, zatímco velké molekuly zůstávají v krevním řečišti, kde plní své léčebné funkce. Z tohoto důvodů je Pycnogenol mnohem účinnější než jiné podobné preparáty.

Pycnogenol je efektivní antialergen, který je schopen snížit hladinu histaminu, působí jako antioxidant v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, v prevenci a terapii křečových žil (varixů).

ANTIOXIDAČNÍ ÚČINKY PYCNOGENOLU

V současné době není známa žádná jiná látka, která by vykazovala takový výrazný antioxidační
účinek, jako Pycnogenol. Z hlediska antioxidačního účinku je Pycnogenol významný především tím, že zneškodňuje mimořádně širokou škálu tzv. volných kylíkových radikálů. Volné radikály jsou nestabilní částice, které jsou v určitém množství pro život nezbytné, např. pro správnou funkci imunitního systému. V nadměrném množství jsou však pro lidský organizmus velice nebezpečné. Jejich přebytek sice sám o sobě žádnou nemoc přímo nevyvolává, ale průběh všech onemocnění zhoršuje. Uveďme zejména srdečně-cévní, nádorové a autoimunitní choroby, postižení pohybového aparátu, nemoci jater, slinivky břišní, Alzheimerovu chorobu, která ničí duševní schopnosti nemocného. Bohužel musíme připomenout i přímou souvislost volných radikálů s urychlením procesu stárnutí, jehož jedním z nepříjemných projevů je tvorba vrásek. Jedinou známou ochranou proti volným kyslíkovým radikálům jsou zatím antioxidanty, které si však liší svojí účinností. Předními světovými lékaři je jako nejúčinnější antioxidant doporučován právě Pycnogenol.

DALŠÍ ÚČINKY PYCNOGENOLU

Ač to zní neuvěřitelně, působí Pycnogenol na organismus i dalšími, neméně významnými účinky. Chrání a regeneruje další antioxidanty, zejména vitaminy C a E, zlepšuje pružnost cévní stěny a zabraňuje nadměrnému srážení krve v cévách. Výrazně snižuje riziko vzniku srdečního infarktu a cévní mozkové příhody. Nejen, že snižuje vysoce nebezpečnou oxidaci LDL cholesterolu, ale dokonce snižuje i ukládání tuků do tukových buněk. Pomáhá při výživě mozkových buněk a tím zlepšuje jejich funkci (především paměť). Bývá doporučován při otocích dolních končetin a při zánětu žil, zlepšuje léčbu očního zákalu. V neposlední řadě se podílí na likvidaci buněk pozměněných nádorovým procesem. Snižuje alergické reakce organismu, neboť redukuje uvolňování histaminů, které jsou za alergickou reakci zodpovědné. Studie provedená v Kalifornii v roce 1999 u 250 sportovců dokonce prokázala schopnost Pycnogenolu zvýšit výkonnost při fyzické zátěži, což je přikládáno vlastnosti Pycnogenolu zvýšit cirkulaci krve, odstranit volné kyslíkové radikály z krve a zkrátit dobu regenerace. Pycnogenol zvyšuje elasticitu kůže, působí proti vráskám, brání vzniku spálenin od slunce, pomáhá při psoriáze, používá se u suché kůže v kosmetických přípravcích.

Resveratrol

Resveratrol je látka, která se nachází ve slupkách a jadérkách modré vinné révy, arašídech, slupkách a jadérkách černého rybízu, v borůvkách, ve slupkách grapefruitu a v červeném vínu. Poslední výzkumy ukazují, že resveratrol se vyskytuje ve srovnatelném množství také v bílém vínu, avšak pouze ze severních oblastí pěstování révy vinné. Tato látka se pro své antioxidační a antibakteriální účinky používá jako doplněk stravy.

Resveratrol ovlivňuje metabolismus lipidů a inhibuje srážení krevních destiček. Předpokládá se, že díky své schopnosti inhibovat androgenní receptory má pozitivní vliv na prevenci rakoviny prostaty. Některé výzkumy naznačují, že dokáže zesílit účinek některých antiretrovirových léčiv. Resveratrol patří mezi silné antioxidanty a jako antioxidant vykazuje široké protektivní působení na buňky, tkáně, orgány a celý organizmus. Mj. se uvádí jeho schopnost bránit stárnutí buněk a organizmu nebo zpomalovat proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních (př. Alzheimerova choroba). Poslední výzkumy ukazují, že resveratrol se vyskytuje ve velkém množství rostlin a rostliny jej zvýšenou měrou produkují, když jsou ve stresu, jako svou obranu pro přežití. Co se týká modré vinné révy, zjistilo se, že obsahuje více resveratrolu, když jsou hrozny nedozrálé. Pro francouzská vína je typické, že se nechávají přezrát, pak jsou náchylnější k infekci plísní
Botritis cynerea, která prorůstá do hroznů a rostlina se brání její produkcí právě resveratrolem, který pak přechází do vína. Proč užívat resveratrol? Užívání resveratrolu vede k řešení mnohých zdratovních problémů spojených s věkem. • Zdravější srdce: Světová Zdravotnická Organizace naznačuje, že resveratrol, jako jediný, snižuje kardiovaskulární riziko o 40 %! Resveratrol je účinnější než vitamín E. • Prevence rakoviny: Resveratrol je jediný přírodní produkt s tak silnými důkazy, že dokáže zastavit rakovinné buňky v různých fázích stupně: studie zveřejněné v prestižním časopise 'Věda' ukázala, že resveratrol zastavuje šíření rakovinných buněk během tří důležitých fázích vývoje. Výzkum na myších, kterým byl po osmnáct týdnů podáván resveratrol, prokázal snížení kožního nádoru o 98%! • Zdravější mysl: Předběžná studia naznačují, že resveratrol, podávaný jednotlivě a v kombinaci s jinými antioxidanty, chrání mozek proti oxidativnímu stresu. O oxidativním stresu je známo, že hraje důležitou roli v neurodegenerativních onemocněních.

L-karnitin

Je to životně důležitá přirozená živina, která hraje zásadní roli v energetickém metabolismu těla. Lkarnitin přenáší mastné kyseliny do mitochondrií, energetických zdrojů v buňkách, které mastné kyseliny přeměňují v energii. L-karnitin dodává energii do mnoha tělesných orgánů, jako je např. srdce, svaly či játra, tím zajišťuje jejich funkci. Má také detoxikační účinky. Tato látka se vyskytuje v těle přirozeně a tělo je schopné si menší množství vyrobit samo. Je však možné L-karnitin získat i ze stravy, je na něj bohaté například tmavé maso (jehněčí, zvěřina a hovězí).

Jaké má karnitin účinky na tělo? Primárně L-karnitin ovlivňuje získávání energie z tuku, zajišťuje přísun energie do srdce a do buněk imunitního systému. Pomáhá prodloužit dobu do nástupu únavy při námaze a zvyšuje výdrž při sportech. L-karnitin by měli užívat sportovci v tréninku vytrvalosti, lidé na redukční dietě, těhotné a kojící matky, vegetariáni a jistě všichni, kdo si chtějí udržet či vylepšit zdraví.

Je nutné užívat doplňkový L-karnitin? L-karnitin pomáhá tělu zvládat stresové období, posiluje činnost vnitřních orgánů a má pozitivní vliv na tělesnou kondici. Při zvýšené fyzické aktivitě si tělo není schopno vytvořit dostatečné množství této důležité živiny, a proto se doporučuje používat doplňkový L-karnitin. Zvláště pak v případě, že pravidelně sportujete, hubnete nebo jste vegetariáni (kteří kvůli absenci masa ve stravě mají hladinu L-karnitinu mizivou).

Taurin

Taurin je druhá nejběžnější aminokyselina kosterního svalstva, srdečního svalu a mozku. Je nezbytně důležitý pro správnou funkci mozku, srdce, plic a krve. Je také nutný pro funkci jater, slinivky břišní a žlučníku. Ačkoli, jak už víme, je tělo schopno si vytvořit svůj vlastní taurin, je pro něj samozřejmě mnohem jednodušší získat ho přímo ze stravy.

Taurin a síla. Taurin hraje veledůležitou roli v prevenci svalového vyčerpání a zvýšení síly. V průběhu cvičení hladina taurinu ve svalových vláknech klesá stejně, jako klesá síla. Pokud však přijmeme taurin před tréninkem, pokles síly se téměř neobjeví a není dokonce neobvyklé její mírné zvýšení. Tím, že je taurin schopen snížit množství mléčné kyseliny produkované ve svalech, dokáže zvýšit vytrvalost. Dalším projevem působení taurinu je zvětšení objemu buněk, neboť do nich dokáže, podobně jako kreatin, dostat vodu.

Taurin jako diuretikum. Uvnitř buňky pomáhá taurin udržovat rovnováhu mezi draslíkem a hořčíkem, zatímco vně buňky udržuje přebytečný sodík. V tomto smyslu může být přirovnán k diuretiku. Taurin také zlepšuje funkci ledvin a je užitečný proti nadýmání a zadržování tekutin. Díky tomuto účinku může být výrazně nápomocen při snížení krevního tlaku, pokud je způsoben retencí vody. Výhodnou vlastností je, že dokáže utlumit a omezit křeče.

Absorpce živin z potravy. Asi jste už mnohokrát slyšeli, že nezáleží tolik na tom, kolik toho sníte, ale spíše na tom, kolik je Vaše tělo schopno z potravy využít. To může být často limitujícím faktorem úspěchu. Například zánětlivá střevní onemocnění (charakteristická průjmem, břišními křečemi, horečkou, únavou a ztrátou hmotnosti) mohou vést k špatnému využívání živin z potravy, dále mohou způsobit bolestivost kloubů a kožní potíže. Léky, které mají tlumit bolest a léčit zánět (například ibuprofen), mohou zase způsobit vředy. Taurin na tomto místě poskytuje ochranu trávicího traktu vlivem svých antioxidačních vlastností. Pokud Vám tedy záleží na schopnosti zpracovat živiny z potravy (a Vás, jako kulturistu, by to mělo zajímat především), je příjem taurinu spolu s dobrými probiotiky a vlákninou dozajista velmi zodpovědnou volbou.

Taurin a cholesterol. Cholesterol se vyskytuje v krvi ve dvou formách: lipoproteiny s nízkou (LDL) a vysokou (HDL) hustotou. Zvýšená úroveň LDL může vést k široké řadě kardiovaskulárních onemocnění, včetně infarktu a ucpání cév. Na druhé straně HDL slouží k ochraně srdce a cévního systému. Pokud byl pacientům podáván taurin, došlo u nich k významnému snížení hladiny cholesterolu LDL. U 
cholesterolu HDL došlo naopak k jeho zvýšení, což je nejlepší zpráva pro zdraví našeho srdce. Vedle toho taurin napomáhá také správné funkci žlučníku.

Koezym Q10

Mnoho slov již bylo napsáno o koenzymu q10 a jeho léčivých účincích. Za připomenutí určitě stojí, že koenzym q10 je přirozeně obsažen v buňkách každého jedince. Zejména v mozku a buňkách srdečního svalu. Koenzym tak působí v těle jako ochránce buněk před předčasným stárnutím.

V těle mladého člověka okolo dvaceti let je tento prvek v dostatečném množství. V pozdějších letech života dochází k postupnému úbytku koenzymu q10, což můžou signalizovat některé zdravotní potíže. Nejčastěji se jedná o sníženou obranyschopnost organismu. Dále jde o únavu, pokles pracovní výkonnosti nebo nižší schopnost hojení ran. Tento úbytek můžeme kompenzovat několika způsoby. Koenzym q10 je obsažen hlavně v játrech, hovězím mase nebo makrele.

Lidé po čtyřicítce by tak měli dbát na postupné doplňování tohoto důležitého prvku. Záleží jen na nás jakou formu zvolíme. K vyrovnání doporučené hladiny koenzymu v těle je třeba sníst dostatečné množství vhodných potravin. Jako vhodná alternativa se jeví potravinové doplňky, které obsahují koenzym q10.

Vitamin E

Vitamín E je nejdůležitější antioxidant v těle. Jako takový chrání buňky před oxidačním stresem a účinky volných radikálů, proto pomáhá zpomalovat stárnutí a prokazatelně působí i jako prevence proti nádorovému bujení. Údajně také zlepšuje hojení ran. Má také pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost a podporuje činnost nervového systému.

Kromě svého antioxidačního působení tokoferoly podobně jako cholesterol stabilizuje membránové struktury, ovlivňuje propustnost membrány pro malé molekuly a působí jako inhibitor proteinkinasy C.

Projevy nedostatku. Nedostatek vitamínu E je často spojen s poruchami vstřebávání nebo distribuce tuků, jako je chronická steatorhea, abetalipoproteinemie nebo cystická fibróza, nebo u pacientů po resekci střeva. Může se projevit jako neurologické potíže, snížení obranyschopnosti nebo poruchou funkce gonád, což může vést až k neplodnosti. Zvláště u novorozenců může nedostatek vyvolat anémii způsobenou zkrácením životnosti červených krvinek

Kyselina listová

Význam má i u tvorby červených krvinek. Při jejím nedostatku hrozí vznik megaloblastické anemie. Červené krvinky (erytrocyty) mění potom tvar a velikost – jsou zvětšené a zdeformované a v důsledku toho mají sníženou možnost přenášet kyslík. Rovněž doba jejich živostnosti je kratší. Tato anémie se projevuje potížemi v oblasti trávicího traktu, únavou, nechutenstvím, nevolností, průjmem, zvracením, vypadáváním vlasů či tvorbou vředů v dutině ústní a bolestmi jazyka. Od anémie způsobené nedostatkem vitamínů B12 (cyanocobalamin) se liší tím, že nejsou přítomny neurologické příznaky.

Aktivní forma kyseliny listové, tetrahydrofolát hraje rovněž důležitou roli při tvorbě nukleotidů. Tyto látky, nukleotidy, jsou základní součástí nukleových kyselin a rovněž látek odpovědných za 
přenos energie v buňce. Dále se zúčastní i dalších důležitých procesů v organismu. Samotné nukleové kyseliny, DNA a RNA, jsou nesmírně důležité, protože uchovávají základní genetickou informaci. Tato role při vzniku těchto kyselin tak objasňuje význam podávání kyseliny listové v těhotenství jako prevence vzniku vrozených poruch plodu.

Kyselina listová se podílí i na vzniku řady aminokyselin, lze uvést například tryptofan, glycin nebo methionin. Právě poslední z nich je důležitá pro snížení hladiny škodlivé aminokyseliny homocysteinu, protože z homocysteinu vzniká, takže čím více vzniká methioninu, tím je méně homocysteinu. Právě zvýšená hladina homocysteinu, jak uvádějí některé zdroje, může zvyšovat riziko vzniku aterosklerózy, demence či vzniku vývojových vad plodu. Mezi odborníky se stále vede diskuze, zda může zvýšená hladina homocysteinu zvýšit riziko vzniku nemocí srdce a oběhového systému. Kyselina listová se rovněž podílí, společně s vitaminem B6 (pyridoxin) a vitamínem B12 (cyanocobalamin) na metabolické přeměně homocysteinu na bezpečnou aminokyselinu cystein.

Lékaři hlavně předepisují kyselinu listovou u nemocí spojených s tvorbou krve, při celkovém výrazném nedostatku (například porucha vstřebávání či alholismus) či u žen, v jejichž předchozích těhotenstvích lékař již indikoval vývojové vrozené vady plodu.

Nedostatek kyseliny listové. Nedostatek může nastat i u pacientů na hemodialýze, s určitými chorobami krve, s lupénkou, se zhoršeným vstřebáváním živin ze střeva, těžkým alkoholismem nebo s chorobami jater. Potravinové doplňky obsahující kyselinu listovou jsou tedy jednak doporučovány u těžkých alkoholiků, ale i u lidí, kteří užívají léky, které vyplavují kyselinou listovou z organismu. Odborné zdroje uvádějí, že mezi takovéto léky patří antikonvulziva (léky zabraňující křečím), léky proti malárii, antikoncepční tablety obsahující estrogeny, některé léky proti bolesti, kortikosteroidy a sulfonamidy. Nedostatek kyseliny listové způsobuje již výše popsané změny v důsledku megaloblastické anemie.

Nadbytek kyseliny listové. Co se týče nadbytku kyseliny listové, díky tomu, že se vylučuje močí, při předávkování k intoxikaci nedochází, ale mohou se objevit žaludeční potíže (hořká pachuť v ústech, nadýmání, nauzea) a příznaky podráždění centrálního nervového systému (zvýšená aktivita, podrážděnost, poruchy spánku). Po vysazení kyseliny listové nejdéle do tří týdnů dochází k vymizení příznaků. Tyto příznaky se mohou vzácně objevit i při obvyklém dávkování. Alergické reakce na kyselinu listovou jsou popsány jen výjimečně. Nicméně je třeba zbytečně neriskovat a nezvyšovat dávku nad 800 mikrogramů denně bez vědomí lékaře. Kyselina listová se rovněž nesmí užívat u pernicozní anemie neléčené vitamínem B12 (u této formy je nutno podávat současně kyselinu listovou a vitamin B12). Právě proto lékař musí nejprve zjistit před podáváním kyseliny listové u anémie, o jakou formu anémie se jedná a jaká je její příčina.